Persbericht: De winnaar van 2020 is bekend

Winnaar Adriaan Dessing Prijs 2020

Afgelopen zaterdag werd, tijdens de week van WestlandOntmoet, de Adriaan Dessing Prijs 2020, in zaal Fata Morgana te Monster, als nog uitgereikt. De Adriaan Dessing Prijs, is de Westlandse Architectuur Prijs, die betrekking heeft op onze Streek Westland. 18 april j.l. stond dit al op de rol tijdens het Westlandse Woonevent. Door de eerste golf van de coronacrisis konden toen beide events geen doorgang vinden.

Wethouder Piet Vreugdenhil van gemeente Westland kon, nadat juryvoorzitter Piet van der Valk het juryverslag had voorgelezen, de juryprijs aan team Paul de Vroom + Sputnik uit Rotterdam uitreiken. Zij ontvingen de prijs voor het ontwerp van het hoofdkantoor Big Green Egg, dat door Verbakel Bouwbedrijf in 2018 op het bedrijvencentrum Leehove in de Lier werd gebouwd. De prijs bestond uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van € 1.000,=.

Hierna werd de aandacht gevestigd op de Publieksprijs. Iedereen kon in de laatste week van september op de site stemmen en daarmee de winnaar aanwijzen. Deze prijs werd uitgereikt door Wethouder Wendy Renzen van Midden Delfland. Zij wees in haar toespraak op de drie voorwaarden waarop architectuur kan worden beoordeelt, de schoonheid, de hechtheid en bruikbaarheid. Ook hoopte zij dat het publiek hierdoor ook meer belangstelling krijgt voor hun eigen leefomgeving. Het verbaasde de aanwezigen niet dat ook team Paul de Vroom + Sputnik met deze prijs, die bestond uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van € 500,=. Zij hadden ruim 60% van de publieksstemmen naar zich toe weten te trekken.

De keuze om een en ander samen te laten vallen in de Week van WestlandOntmoet, was om de kennismaking met architectuur van ons Westlanders te versterken.

De andere twee genomineerden projecten waren het Kantoor Rabo Bank Westland ook op Leehove in de Lier van Böhtlingk architectuur uit Maasland en de 24 woningen “Vila Barista” van Wateringen Wonen aan de Kwaklaan te Wateringen van Min2 bouw-kunst BV uit Bergen (N-H).

Een verkorte verklaring van de jury komt uit op het volgende; “Het blijft altijd moeilijk om projecten van verschillende aard en uit verschillende periodes met elkaar te vergelijken. Zoals gezegd heeft de jury gezocht naar een project met een toegevoegde waarde, een project dat toekomstige opdrachtgevers wellicht kan inspireren.

De keuze is daarbij gevallen op het hoofdkantoor van de Big Green Egg in de Lier van Team Paul de Vroom + Sputnik uit Rotterdam.

De ontdekkingsreis van een bescheiden onopvallend gebouw aan de buitenzijde naar een  hoogwaardige tijdloze kwaliteit aan de binnenzijde is een parel in het Westland. De jury heeft grote  waardering voor de architectonische kwaliteit van dit project, dat van hoofdopzet tot in het detail goed is doorgewerkt. De samenwerking tussen de opdrachtgever en de architect mag daarbij niet ongenoemd blijven. De jury gelooft namelijk dat een dergelijke synergie noodzakelijk is om een uitzonderlijk project te realiseren”.

 

Voor eventuele verdere vragen kunt u terecht bij:
Piet van der Valk
Voorzitter/secretaris Adriaan Dessing Prijs 2020
Mob: 06-51249182
e-mail: info@adriaandessingprijs.com